Заборонена реклама: як уникнути проблем

reklama

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

Рекламодавці зазвичай проходять довгий шлях до того, як знайдуть ідеальний спосіб створення рекламних кампаній. Якщо ви одні з них, то чи ви коли-небудь задумувались, скільки рекламних роликів/постерів/банерів провалюються не через неправильну подачу чи незнання своєї аудиторії, а лише через те, що її не прийняло суспільство? Наприклад, у 2016 році в США близько 5 000 рекламних оголошень були заборонені.

Виявляється, заборона реклами – не рідкість. Більше того, ніхто не може бути застрахованим від цього. Навіть найпопулярніші бренди часто терплять поразку через такий креатив.

Проблема полягає у простому правилі: різні культури – різні норми. Отож, те, що в одній країні вважається нормою, в іншій може вважатись жахливим (ми про це вже згадували у нашому пості).

Розглянемо декілька варіантів реклами, яку заборонили, і яка може слугувати попередженням, як не варто робити.

Туш для вій Rimmel Scadaleyes Reloaded

Ця реклама відомого бренду косметики була заборонена через те, що вона вводить людей в оману, перебільшуючи ефект продукту за допомогою технічних засобів. Простіше кажучи, вії моделі, які виглядали настільки вражаюче на відео, були подовжені та зроблені об’ємнішими іншим способом, ніж рекламована туш.  

Порада:

Ми впевнені, що ви хочете показати свій продукт у рекламі лише в хорошому світлі. Але будьте обережні, щоб не показати те, чого продукт не може робити – ваша аудиторія не дурна, тому ви ризикуєте заплатити занадто високу ціну за таку “неточність”.

McDonald’s – Мертвий батько

Ця реклама викликала шквал емоцій через свою неймовірну нетактовність і, як багато людей скаржилось, спекуляцію на святому. Воно було швидко видалене після такого потоку скарг.

Порада.

Зачепити емоцію – те, до чого прагнуть більшість рекламних кампаній. Але не грайтесь з людським горем і сумом – ніколи. Вважайте це забороненою територією, якщо хочете, щоб ваша кампанія пройшла успішно.

Реклама, пов’язана з сексом

Ця реклама Dolce&Gabbana була заборонена в Італії та Іспанії через те, що на ній зображено жінку у позиції нижче за чоловіка, що є образливим для жінки.

zaboronena-reklama

Ця реклама американського бренду одягу не потребує пояснень, чи не так?

zaboronena-reklama

Порада.

Тема сексу і справді притягує увагу, але коли її забагато чи реклама є занадто огидною – це точно не показує бренд з хорошої точки зору. Краще знайдіть інший спосіб привернути увагу, їх є безліч.

“Killer Heels” від Newspaper Marketing Agency

Ця реклама була заборонена через те, що здалась занадто жорстокою і може викликати стрес у дітей, які б її побачили.

zaboronena-reklama

Пісня Heinz Bean Can

Позитивна і життєрадісна реклама від відомого виробника продуктів не містить ні жорстокості, ні перебільшень – тоді чому ж її заборонили? ASA (Американська адміністрація стандартів) вирішила, що вона становила загрозу для дітей, показуючи дії, які є небезпечними.

Справді, краї відкритої жестяної банки гострі, тому причини заборони мають підгрунтя, але чи достатньо суттєве?

Порада.

Навіть на перший погляд безневинна реклама може містити натяк на небезпеку чи показувати неприйнятну поведінку. Тому краще спочатку впевніться, що з вашою рекламою все гаразд (хоча це і може бути складним завданням).

Підсумуємо, що в рекламі є такі “слизькі теми” як жорстокість, секс, релігія, сум, політика – краще їх уникати, щоб не бути в списку заборонених кампаній.

Коли ваше промо готове, TRACKLAM –  те, що треба, щоб легко забронювати рекламну площу, запустити рекламну кампанію і відслідковувати результати.