Психологія зовнішньої реклами: що робить її такою ефективною

psychology-of-advertising

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

Із швидким розвитком цифрових технологій і реклами, багато людей передбачали занепад традиційної зовнішньої реклами, як застарілої та неефективної.

Проте, ми спостерігаємо протилежне – зовнішня реклама стає неймовірно креативною і навіть бренди, які працюють в digital-сфері, не відкидають цей медіа-канал.

Ось білборд з рекламою Slack – корпоративного месенжера. Хоча це може виглядати марною тратою ресурсів рекламувати IT-інструмент в “реальному світі”, компанія робить це із декількох причин.

slack-advertising

Отож, в чому ж фішка? Чому зовнішня реклама все ще працює в цифрову еру? Давайте розглянемо психологічні причини цього феномену.   

1. Зовнішня реклама працює з важкодоступними споживачами

Люди, які рідко дивляться телевізор чи мають встановлений ad-blocker, тепер є більшістю. Зовнішня реклама стала одним із способів достукатись саме до них, коли інші канали не працюють. Коли люди на вулиці чи в транспорті, вони бачать різні формати реклами, як неможливо “заблокувати”.

Але, беручи до уваги різноманіття форматів і шалену креативність сучасної реклами, деякі компанії хочуть змусити людей справді захотіти зупинитись перед рекламою. Саме так зробила компанія IBM, створивши прихистки від дощу, місця для сидіння, пандуси і т.д.

ibm-advertising

ibm-advertising

ibm-advertising

2. Зовнішня реклама впливає на покупців на підсвідомому рівні

Згідно із дослідженням Arbitron, 84% людей звертають увагу на білборди – а це велика кількість. Але ще є надія на інші 16%. Виявляється, навіть якщо нам здається, що ми не помічаємо реклами, наш мозок таки помічає.

Загалом, це означає що зовнішня реклама гарантовано буде побачена і запам’ятається на підсвідомому рівні.

Але будьте обрежені! Деяка реклама може відслідковувати вас, коли ви не дивитесь на неї, як ось цей білборд-реклама фільму “Сноуден” в Торонто – він шпигує за перехожими і стрімить відео.

3. Зовнішня реклама покращує впізнаваність бренду

Психологічні дослідження визначили, що люди реагують на знайомі речі краще, ніж на незнайомі – це називається ефект впізнаваності. Це можна спостерігати, наприклад, коли вам здається, що ви знаєте людину, яку ви випадково побачили в автобусі, але не можете пригадати звідки.

Такого самого ефекту можна досягти зовнішньою рекламою. Навіть якщо люди не купували у вас до цього, той факт, що вони побачили вашу рекламу, може стати вирішальним при виборі товару. Існує більша імовірність, що вони оберуть саме вас, а не ваших конкурентів, які не рекламуються.

Подивіться, як відкрито показує McDonald’s, що їх не бентежить той факт, наскільки їхні конкуренти – Burger King – близько.

mcdonalds

4. Зовнішня реклама викликає емоції

Ми впевнені в тому, що наші рішення покупки – результат ретельного зважування всіх за і проти. На противагу цій впевненості професор Harvard Business School стверджує, що 95% покупок зроблені спершу несвідомо і лише згодом підтверджені логікою. Найбільш сильними психологічними потребами є захист, приналежність до групи, біологічні потреби (спрага, голод), престиж і т.д. Звертатись до інтуїтивних і базових потреб – найкращий шлях до підсвідомості клієнтів і стимулювання покупок.

Це ключова причина, чому зовнішня реклама все ще працює. Вона використовує переконливі образи, є в усіх куточках світу та все частіше і частіше розповідає історію, а не прямо продає. Отож, у логіки жодних шансів.

Ось так IKEA достукується до сердець їхніх відвідувачів,  будуючи репродукцію сирійських будинків в зоні війни.

ikea-syria

Так, зовнішня реклама все ще жива і нові технології дають їй силу та великий потенціал (читайте наш нещодавній пост про розпізнавання обличчя в рекламі)

Спробуйте TRACKLAM для запуску рекламних кампаній – швидко, легко і не покидаючи комп’ютер. Зареєструйтесь і спробуйте!