Переваги та недоліки Digital Signage в транспортній інфраструктурі міста

digital signage

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

У статті розглядаються основні плюси і мінуси використання Digital Signage для міського громадського транспорту, а також причини чому це хороша інвестиція.

Використання Digital Signage у публічному просторі міста стало хорошим правилом, робить такі місця ще зручнішими для публіки. І транспортна галузь не виключення.

San Paulo digital signage
Brazil, San Paulo. Bus Stop video advertising

Для сотень людей, що одночасно збираються у місцях очікування транспорту (станція метро, вокзал, автобусна зупинка), та під час поїздки (автобус, маршрутка, тролейбус, трамвай, метро), Інформаційне Табло Пассажира – це неоціненне джерело інформації. Хоча, для власників транспорту – це найефективніший інструмент масової комунікації, проте – поширення технології ще не досягло свого повного потенціалу.

Складні цифрові екрани в основному використовуються для автовокзалів та аеропортів. Проте, останнім часом в місцях очікування міського громадського транспорту все частіше можна зустріти «розумні зупинки», а в салонах муніципального автобуса, трамвая, тролейбуса – системи сповіщення пасажирів.

Ternopil digital signage bus stop
Ternopil, Ukraine. Digital Signage Bus timetable

Якщо ви працюєте у сфері громадського транспорту, але ще не використовуєте Digital Signage, ось 5 причин, щоб негайно запровадити технологію у своїй роботі:

Причина №1: Точне інформування про прибуття транспорту в режимі реального часу

З досвіду відомо, спізнення автобуса, – не те, що справді турбує людей (якщо вони не поспішають). Насправді турбує пасажирів – неточна інформація! За допомогою екранів в місцях очікування транспорту та даних GPS, – час прибуття легко оновлюється, занепокоєння мінімізується.

lg prototyp clever stop
LG. Prototipe Clever Stop

Точне інформування пасажирів про рух транспорту в зручному вигляді – основне завдання Інформаційних Табло Пасажира. Отже, екран на зупинці інформує пасажирів online про час прибуття/відправлення транспорту, інтервал руху на маршруті, напрямок руху, тип транспорту, тощо. Монітор в салоні автобуса чи тролейбуса автоматично оголошує поточну та наступну зупинки, повідомляє про маршрут руху транспорту.

vinnytsia clever stop
Vinnytsia, Ukraine. Clever Stop. Digital Signage

Причина №2: Більше корисної інформації, ніж будь-коли

Інформаційне табло подібне до великого аркушу паперу, який ви можете швидко редагувати, не залишаючи слідів будь-яких коригувань. Така площина легко розбивається на кілька сегментів і одночасно виводиться різнотипна інформація.

Цифрові дисплеї дають можливість поширювати інформацією швидше, з потрібною точністю. Окрім часу прибуття, дуже важливим є інформування пасажирів про надзвичайні ситуації, затримки/скасування рейсів, правила посадки/висадки, рекомендації про поведінку під час подорожі, тощо. Відсутність обізнаності про непрогнозовану ситуацію може спричинити занепокоєння людей. За допомогою інформаційних табло їх легко тримати в курсі того, що відбувається. Крім того, аудіо-звукове інформування допомагає людям з вадами слуху та зору.

При тому, інформація на групі екранів оновлюється з такою ж легкістю як і на одному.

Причина 3. Дохід від продажу рекламного часу.

Кожен працюючий відео монітор створює особливий ресурс – рекламний час. Інформаційне табло пасажира стає об’єктом ринку реклами – рекламною площею. Вартість рекламного часу залежить від місця розміщення, величини екрану, кількість рекламних контактів, та зрештою вміння його просувати на рекламному ринку.

Kyiv digital signage bus
Kyiv, Ukraine. Digital Signage in Bus

Власник інформаційного табло пасажира автоматично стає власником рекламного часу, який виробляє цей рекламний монітор. Отже, транслюючи відео рекламу, обладнання створює джерело прибутку.

 Причина №4. Позитивне враження від подорожі

Позитивні враження, які отримують пасажири дуже важлива перевага. Перегляд розважального контенту завжди відволікає від очікування під час подорожі.

Мережа навіть з декількох десятків екранів, котрі відтворюють відео контент створює для власника канал мовлення з можливістю транслювати суспільно важливу інформацію для пасажирів, розважальні відео ролики, путівники, повчальну соціальну рекламу, тощо. Віджети програмного забезпечення Digital Signage з прив’язкою до конкретного міста відображають інформацію про погоду, курс валют, якість повітря, тощо.

Lubliana bus video
Lubliana, Slovenia. Bus video advertising

Причина№ 5. Престиж. Smart City.

Незважаючи на те, що технології Smart City та інтеграція їх в громадянському просторі перебувають у відносному зародку, цифрові екрани є його основною комунікаційною складовою, і очевидно за ними майбутнє. Інформаціні Табло здатні обмінюватись інформацією з іншими пристроями.

Poland digital signage bus
Poland. Digital Signage in Bus

Технології розумного міста дають змогу чиновникам муніципалітетів отримувати дані за допомогою датчиків Internet of Things (IoT) про роботу інфраструктури міста та впливати на її роботу, робити місто комфортнішим інноваційним і як наслідок – престижнішим. Зокрема, на основі даних про пасажиропотоки змінювати кількість транспорту, адаптовувати маршрутну мережу.

Недоліки та застереження при запровадженні Digital Signage на транспорті

Основний недолік – досить великі початкові витрати. Якісні інформаційні табло (РК дисплеї), інфраструктура та обладнання, що необхідні для повноцінного функціонування Digital Signage коштують не дешево. Крім того, є й інші додаткові витрати, такі як ремонт, обслуговування, а також придбання програмного забезпечення.

Ціна є переважно стримуючим фактором. Щоб зменшити цю початкову вартість, можна розглянути готові рішення, котрі вже існують на ринку (DaktronicsMarvel DigitalTracklam).

Helsinki video train
Helsinki, Finland. Video advertising in Train

Впроваджуючи технологію слід пам’ятати, що для outdoor екранів природніми ворогами є: сонце, температура, яка може швидко змінюватись, вода у вигляді опадів, пил, старіння, фізичні пошкодження, тощо. В таких умовах важко імпровізувати з обладнанням і слід звернутись до фахівців з досвідом розробки, встановлення та обслуговування атмосферостійких дисплеїв.

Щоб зекономити на Software Digital Signage краще користуватись продуктами моделі SaaS (Програма як послуга). В такому разі замовник оплачує не за володіння програмою, а лише за користування нею. У цьому випадку є можливість оплачувати тільки за обладнання яке реально працює. А при залученні рекламодавців, буде змога покривати операційні витрати вирученими коштами. Крім того, якщо ви вирішите відразу придбати програмне забезпечення є ризик, що розробник з часом може припинити його підтримку.

На етапі інтеграції необхідно мати деякі основні ІТ-навички для налаштування Інформаційних Табло. Найкраще доручити управління контентом відповідальній людині. Системні інтегратори переважно надають якісну клієнтську підтримку і допоможуть виправити будь-які проблеми.

Digital Signage активно входить в громадський простір, в тому числі на транспорті, оскільки її переваги значно переважають недоліки, а інвестиції окупляються.