Обережно: маніпуляції в рекламі, які нашкодять вашій репутації

маніпуляції в рекламі

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

Зазвичай, статті про рекламні маніпуляції не публікуються на веб-сайтах про рекламу. Адже вони слугують попередженням для споживачів бути обережними, щоб не стати обдуреними.

Можливо, вас заінтригувало, з якою тоді метою ми публікуємо такий контент на нашому блозі про рекламу? Все просто – ми хочемо, щоб наші клієнти, здебільшого рекламодавці, були успішними. Використовуючи сумнівні тактики, метою яких є обдурити покупців і отримати більше прибутку, ви можете зашкодити своїй репутації і зруйнувати довіру до вас.

Ми не маємо на увазі використання особливостей людської психіки, щоб зробити товар більш привабливим. Ми говоримо про пряму маніпуляцію, яка може бути дуже очевидною і мати негативний ефект.

Факт, що 50% американців не довіряють рекламі, неважливо чи це аудіо, чи відео. Споживачі не настільки наївні, наскільки рекламодавці їх вважають.

Отож, сьогодні ми перерахуємо банальні маніпуляції, які краще не використовувати, якщо ви дбаєте про довіру ваших клієнтів.

1. Соціальний доказ (без справжнього доказу)

Без сумніву, ви бачили/чули сотні разів – “Більшість людей надають перевагу”, “… продукт є номером 1”, “9 з 10 людей обирають…”. Люди справді довіряють рекомендаціям і факт, що продукт вже обрало багато людей, може змусити їх приєднатись до течії.

Проте, споживачі тепер більш скептичні, ніж раніше. Тож, якщо ви не можете підтвердити свою рекламу справжніми чіткими даними, не використовуйте цю техніку.

2. Секс

Ви точно знаєте, що використання сексуальної тематики в маркетингу вважається найшвидшим способом привернути увагу, особливо чоловічу. Багато компаній використовують цю тактику для продуктів, які зовсім не пов’язані з б’юті-індустрією чи людським тілом загалом. Наприклад, Budweiser (пиво), GoDaddy.com (веб-хостинг); Carl’s Jr. (фаст-фуд) і т.д.

Проте, ви повинні бути обережними з цим, щоб вас не вважали занадто непристойними чи компанією з поганим смаком. Отже, пам’ятайте про рамки і прагніть знайти баланс між привабливістю та несмаком.

3. Використання оманливої лексики

Улесливі слова (weasel words) – саме так називають численні підсилюючі слова, які використовують в рекламі. Їх так назвали на честь тварини ласки (з англ. weasel), яка їсть вміст яйця, залишаючи шкарлупу цілою. Так само і ця “рекламна мова” обдурює та перебільшує, щоб змусити покупців повірити.

Як часто ви чули “заощаджуйте до 50%”, що насправді означає від 1% до 50% і 50% – це рідкість? А як щодо ліків, які “допомагають вилікувати” чи “забезпечують відчуття…”? Те ж саме стосується слів “покращено”, “збагачено”, “підсилено” – зазвичай, точна кількість чи межа покращення не вказана. Завдяки такій лексиці реклама може здаватись більш сильною та переконливою, але вона не підкріплена жодними даними.

Тому будьте готові відповідати за кожне слово у вашій рекламі – буквально. Якщо не можете – не використовуйте цього заради створення “ефекту покращення”.

4. Використання фейкових “експертних” рекомендацій чи наукових даних

Пам’ятаєте телерекламу, де “80% стоматологів рекомендують Colgate”? Тоді компанію Colgate осудили за такі оманливі факти, оскільки вони неправильно інтерпритували результати дослідження.

Так само компанії наймають акторів, щоб зіграти експертів, які рекомендують продукт. Це означає не лише ризик для репутації, але й порушення правил реклами та штраф.

Аналогічним чином графіки і складні розрахунки в рекламі можуть додати переконливості, але тільки якщо вони мають серйозне підґрунтя, адже деякі скептичні споживачі можуть їх перевірити.

Це лише деякі з потенційних підводних каменів на вашому шляху до створення реклами, яка притягує увагу та працює на вашу користь. Існує так багато інших ефективних та креативних тактик, що ви з легкістю можете обійтись без вищеперерахованих, уникаючи зайвих ризиків.

P.S. TRACKLAM – сервіс для запуску рекламних кампаній на будь-яких типах площ дистанційно та з можливістю отримувати точну статистику та зручні звіти.