Робіть добро і заробляйте гроші

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

Реклама соціальних проблем зазвичай сприймається як щось, що ініціюється та створюється державними органами з метою підвищення обізнаності з нагальних соціальних питань, таких як забруднення атмосфери, жорстоке поводження з дітьми, водіння в нетверезому стані тощо.

І звичайно, подібну рекламу навряд чи можна назвати рекламою – оскільки вона створюється не заради прибутку.

Тим не менш, в останні роки ця тенденція змінилася і це залежить від споживачів, які все більше це усвідомлюють і які хочуть внести свою частку у вирішення глобальних проблем.

Наприклад, дослідження Nielsen, проведене ще в 2014 році, показало, що 55% інтернет-споживачів з 60 країн заявили, що вони вирішили заплатити більше за товари та послуги, що пропонуються компаніями, які прагнуть вирішувати соціальні та екологічні проблеми.

Інше дослідження показало, що “товари соціально активних компаній вважаються кращими”. Іншими словами, компанії з корпоративною соціальною політикою отримують більший прибуток, тому що їх сприйняття споживачами покращується, що називається Noble Edge Effect

Отже, бренди, які хочуть резонувати з їх аудиторією, особливо якщо аудиторія – міленіали, повинні вирізнятись і вирішувати соціальні проблеми. Однак, важливо, щоб їхня реклама була справжньою і доречною.

Насправді, є кілька хороших прикладів того, як знамениті бренди справляються з цим і  успішно поєднують вигоду та соціальні проблеми в рамках однієї рекламної кампанії.

Ariel  – Розподіліть обов’язки

Відеоролик нової лінії продуктів, орієнтований на Індію, Шрі-Ланку, Пакистан та Бангладеш, став вірусом в 22 країнах і перекладений на 16 мов. Причиною цього успіху є питання, яке ідеально вписується в сферу Ariel та залучає увагу людей, а також закликає глядачів до дій “Поділитися навантаженням” – принаймні – допомогти жінкам навколо будинку з пранням.

Stella Artois “Buy a Lady a Drink”

Що? Пивний бренд говорить про соціальні проблеми? Це жарт? Ну, у цьому випадку це не зовсім так. Бренд Stella Artois успішно орієнтувався на проблему в своїй ніші – криза чистої води в країнах, що розвиваються. Їхня кампанія з відомим актором Меттом Деймоном та за партнерства з Water.org вже кілька років закликає до усвідомлення цієї проблеми. Більше того, вони вживають заходів, щоб справді вирішити проблему – забезпечити чисту воду тим, хто цього потребує, шляхом продажу спеціальних кухлів для пива.

Dove “Справжня краса”

Реклама “Скетчі справжньої краси” (чи скоріше короткий фільм) стала одним з найбільш вірусних відеороликів всіх часів. Dove знайшов спосіб відрізнитись від інших компаній, вирішуючи проблеми жінок, про які рідко говорять. Без сумніву, ви бачили цю рекламу багато разів, але кожного разу важко стримати сльози. Вона викликає емоції – а це ключ до успішної реклами. Замість того, щоб чітко вказати на переваги своєї продукції, Dove заспокоює свою цільову аудиторію, жінок і демонструє розуміння, яке завойовує їх довіру та лояльність.

Остерігайтеся – будьте справжніми

Ми вже говорили про ганебну рекламу “Мертвого Тата” компанії McDonalds, яка не зовсім зрозуміла у плані емоцій та змісту. Реклама пропонує, щоб ресторан швидкого харчування міг допомогти синові впоратися зі смертю батька, була надто нетолерантна. Вона була заборонена через хвилю обурення, яку вона викликала.

Здається, що принцип “Добро повертається добром” працює і в жорсткому світі реклами. Сподіваємось, ви знайшли натхнення, а ідеї для вашої нової соціальної кампанії з’являться у вашій голові.

TRACKLAM тут, щоб допомогти вам розповісти про себе та запустити свою рекламну кампанію на різних носіях у зручному інтерфейсі та у декілька кліків. Збережіть свій час і зусилля для творчості, зареєструйтесь і спробуйте TRACKLAM сьогодні!