3 помилки в рекламі, які варто залишити в 2017

city lights

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

Складати плани на наступний рік – не менш важлива традиція, ніж пити шампанське, коли годинник б’є дванадцять. Це чудовий шанс “почати все з чистого аркуша” і “залишити все погане позаду”. Чому б нам не використати цю тактику і подивитись, які помилки у рекламі не повинні піти з вами у 2018? Реальні історії всесвітньо відомих брендів будуть хорошим прикладом.

1. Робити рекламу, ігноруючи дані дослідження

Про це влучно сказав Девід Огілві:

Хоча на важливості досліджень в рекламі постійно наголошується, компанії продовжують спотикатись через їх відсутність і терплять поразку.

Американський гігант – компанія Ford зробила схожу помилку у 1960-их, коли, ігноруючи дослідження (яких було достатньо), вона випустила непопулярну модель Edsel, базуючись на вже існуючих дизайнах. Машина мала 18 модифікацій на будь-який смак, проте жодна з них не була обожнювана покупцями. Більше того, Ford відкинула ефективну тактику продажів, яка базується на даних досліджень, і використала сумнівну схематичну техніку. Ця помилка коштувала компанії $350 мільйонів і декількох років, щоб визнати помилку і перестати випускати цю модель.

2. Створювати промоакцію, яку не можеш собі дозволити

Знову ж, Девід Огілві висловився найвдаліше:

 

 

Промо і акції повсюди і, здається, вони ніколи не закінчаться. Проте більшість з них виглядають лише як трюки для привернення уваги аудиторії, а не справді цінні пропозиції для покупців.

Якщо ви хочете створити чудову пропозицію, знайте – перед тим, як розпочати, впевніться, що акція принесе фінансову вигоду компанії, не лише покупцям. В іншому випадку ви ризикуєте потрапити в ту ж пастку, що і компанія Hoover.

Ось історія. У 1992 в спробі створити пропозицію, від якої складно втриматись (щоб швидше позбутись застарілого товару), бренд Hoover, відомий виробництвом пилососів, зайшов занадто далеко у своїй промо в Британії.  

Покупцям пропонували 2 безкоштовні квитки до США за кожні витрачені £100. Отже, компанія фактично віддавала кожному покупцю еквівалент близько £1250 за £235 витрачених, таким чином вона втратила $68 мільйонів. Компанія не змогла відновитись після такої поразки і згодом частково викуплена виробником солодощів.

3. Слідувати прикладу конкурентів

З цього приводу Лінда Резнік висловилась:

Для будь-якого типу бізнесу (за винятком повністю унікальних, що є рідкістю) ніколи не випускати з виду конкурентів для того, щоб конкурувати і процвітати. Але це не означає копіювати їх чи слідувати їхньому прикладу. Навпаки, найкращий спосіб пробитись в конкурентному середовищі – розкрити ваші особливості.

Наприклад, візьмемо Dollar Shave Club (компанія, яка виготовляє бритви та інші чоловічі засоби для догляду). Їхня реклама стала “вірусною” в інтернеті і зробила їх суперпопулярними. Секрет? Вони обрали шлях, який дуже відрізняється від їхній конкурентів Gillette та інших – вони зняли смішну та щиру рекламу, якої не робив ніхто. Думаєте, вони б стали популярними, якби робили, як конкуренти? Знайдіть свою “фішку” і подайте це в унікальний спосіб.

Підсумок

Звичайно, помилок не уникнути в будь-якому бізнесі, і навіть відомі бренди помилялись. Проте, найбільша помилка в рекламі, яку ви можете зробити – ніколи не рекламувати. Навіть якщо ви думаєте, що в вас “достатньо клієнтів” чи ви “не можете собі цього дозволити”.

Згідно з Стюартом Хендерсом Бриттом:

Отож, вибирайте найбільш підходящий канал просування і тип реклами і поширюйте! TRACKLAM з радістю вам допоможе – наш онлайн-сервіс дає змогу розмістити внутрішню і зовнішню рекламу, запускати і відслідковувати рекламні кампанії – спробуйте!