Наука і емоції: створення рекламної кампанії, яка запам’ятовується

This post is also available in: enEnglish (Англійська) plPolski (Польська)

 

Що лежить в основі рекламних кампаній, які запам’ятовуються?

Успішна рекламна кампанія, яка запам’ятовується – це те, що рекламодавець тримає в голові ще перед тим, як почати обдумувати всі “що” і “як”. “Успішна” означає дещо більше, ніж просто визначення правильного медіа-каналу і охоплення через нього найбільш можливої кількості потенційних клієнтів. Без сумніву, ці обидва пункти важливі, але на цьому справа не завершується. В ефективній кампанії важливим є повідомлення, яке вона доносить, і спосіб, у який це зроблено.

Давайте визначимо, як створити повідомлення, яке буде взаємодіяти з аудиторією і давати найвищий результат. Чому б не почати з цифр?

Global Trust in Advertising Study – дослідження, проведене компанією Nielsen, виявило, які повідомлення і теми найкраще сприймаються аудиторією. Результати опитування 30 000 споживачів показують, що надання переваги певним повідомленням залежить від віку та релігії.

Розглянемо рейтинг тем для реклами, яка буде резонувати з найбільшою частиною аудиторії:

  1. Рекламні оголошення, пов’язані з ситуаціями з реального життя, гучно сприймаються 44% глобальної аудиторії. Згідно з нейропсихологічним дослідженням, добре знайома тема спрощує запам’ятовування інформації.
  2. Рекламні оголошення з “ноткою” гумору добре сприймаються 51% опитаних в Європі та 50% – у Північній Америці.
  3. Рекомендації та мотиваційні розповіді відомих людей резонують з аудиторією віком 15-20 (так зване покоління Z) та 21-34 (міленіали).
  4. Рекламні оголошення з залученням тварин мають більший вплив на старших покупців.

Президент Nielsen Expanded Verticals Рендал Берд каже: “Усі найкращі рекламні оголошення мають такі особливості: вони є доречними, мають зрозумілий сюжет, використовують неординарні, яскраві зображення та створюють емоційний зв’язок,… але насправді немає жодної формули.”

Секрети світових рекламних кампаній, які справді запам’ятовуються

Очевидно, щоб запам’ятовуватись і вражати, рекламні кампанії не можуть створюватись за одним шаблоном. Проте все ж є декілька “секретів” створення ефективних рекламних оголошень, які ми можемо бачити у кампаніях брендів, які підкорили серця споживачів. Що ж у них є спільного?

1. Вони не просто продають, а розповідають історію

Замість просування продукту реклама змальовує реальні ситуації з життя, типові для споживачів, вказує на їхні “болючі точки”. Якщо історія розказана добре, вона зв’язує емоційно аудиторію з брендом і доводить, що бренд справді розуміє своїх клієнтів. За це споживачі “віддячують” ще більшою увагою до продукту.

2. Вони надихають

Позитивний приклад для наслідування залишає хороше враження у споживачів. Рекламні кампанії, які надихають долати труднощі та рухатись вперед, чи мотивують просто зараз встати і зробити щось корисне не залишаться непоміченими (подумайте про кампанію Nike “Find Your Greatness”). Важливо зробити рекламу доречною та неповторною.

3. Вони зображають справжні цінності

Щирість, впевненість, краса, співчуття – в світі, який переповнений “пустою” рекламою, зображення таких цінностей, які роблять життя змістовним, точно буде виділятись. Пам’ятаєте кампанію Dove “Real Beauty”? Найважча частина – висловити свою ідею так, щоб це справді “зачепило” аудиторію.

4. Вони будують довіру

Якщо реклама надає вагомі підстави, чому споживачі повинні довіряти цьому бренду чи продукту, і лояльність покупців зростає – все спрацювало! Але уникайте простого перелічування переваг продукту. Замість цього покажіть, як споживачі можуть отримати з нього користь. Якщо можливо, надайте гарантії, але будьте обережними з дотриманням слова (FedEx виконують обіцянки і їм довіряють мільйони клієнтів).

Підсумуємо

Імовірно, ідея ідеальної рекламної кампанії, яка запам’ятається надовго і стане “вірусною”, уже в вашій голові. Якщо ви хочете втілити її в реальність і поділитись зі світом, TRACKLAM є тим рішенням, яке допоможе розмістити вашу рекламу, не покидаючи дому, та відслідковувати її успіх онлайн. Численні переваги та можливості для вашої зручності – не відкладайте, зареєструйтесь і спробуйте вже зараз!